Zangeres, actrice, voltooide in 1961 haar opleiding aan de toneelschool ‘Teatro del Pueblo’ te Montevideo. Als actrice heeft ze in tientallen theater-producties gespeeld in achtereenvolgens Uruguay, Italië, Nederland, Frankrijk, Engeland, Zweden, Zwitserland, België en Spanje. Daarnaast volgde ze zangopleidingen in Montevideo ( Uruguay), Turijn en Dordrecht.

Aanvankelijk zong zij hoofdzakelijk Zuid-Amerikaanse liederen, waarmee ze in 1972 op het ‘Festivale Internazionale del Folklore’ te Ceriale (Italië) de eerste prijs won. Voordat ze zich geheel toelegde op de muziek van haar geboortestreek heeft ze vele andere genres gezongen, zoals Salsa, Afrikaanse (Zaïre) en Spaanse muziek. In 1980 bracht ze het gedicht “Y despues” van F. Garcia Lorca op muziek van Louis Andriessen in première met het orkest ‘De Volharding’. In 1987 koos ze defintief voor de muziek van de Rio de la Plata met de door haar opgerichte groep ‘Tango Tumambaé”. Hiermee heeft ze aan diverse radio- en televisieprogramma’s meegewerkt, zoals de AVRO (‘Opium’), NOS (“Für Elise’), VPRO (‘Het gebrouw’), KRO-TV, VARA-TV en NPS.

In 1995 werd ze door Horacio Ferrer, tango-dichter en voorzitter van de “Academia del Tango” te Buneos Aires tot “Academica del Tango” benoemd. In 1996 werd ze uitgenodigd om tijdens de “3e wereldtop van de Tango” te Montevideo te zingen. Ze heeft met vele tango-musici samengewerkt, o.a. Alfredo Marcucci (bandoneón), het orkest “Veritango”, Pablo Dobal, Piet Capelllo, Juan Masondo en Mario Diaz. Momenteel wordt ze door twee vituoze gitaristen van de Rio de la Plata begeleid: Roberto Lieschke (Montevideo) en Hernan Ruiz (Buenos Aires). Naast tango’s brengen zij ook milonga’s en candombes. De nacht van de Rio de la Plata.  Mabel González zingt Carlos Gardel.

Apoligie van de Tango

Droevig, sensueel en slaperig komt,
Een mengeling van lach en klacht
Van de instrumenten aangevlogen
Gaat het hart binnen,
En ontsteek de passie die in de ziel te slapen ligt.

Een Uruguayaanse zangeres zingt de tango’s van Carlos Gardel, de grootste tango-zanger aller tijden, Lange jaren bestreden Buenos Aires en Montevideo elkaar over de juiste geboorteplaats van Gardel. Aanvankelijk dacht men, dat hij in Toulouse ( Frankrijk) geboren was; na lang onderzoek weten we, dat hij in 1890 in Tucuarembó (Uruguay) geboren is. Zijn vader, een rijke kolonel heeft hem nooit als zoon erkend. Vanaf zijn 3e jaar groeide hij in de achterbuurten van Buenos Aires op. Daar is zijn carrière als zanger-gitarist begonnen, later heeft hij ook films over de tango in Hollywood gemaakt.

Naast in Latijns-Amerika, genoot hij ook een grote populariteit in Madrdm New York en Parijs. Tijdens een tournee is hij door een tragische vliegtuigongeluk in Medellin ( Colombie) on 1935 omgekomen. Mabel González brengt een hommage aan haar landgenoot, Carlos Gardel door zijn beste tango’s te vertolken, zoals “Cuesta abajo”, “Arrabal Amargo”, en andere. Ze wordt door vier vituoze tango-gitaristen begeleid: o.a. Roberto Liesscke ( Uruguay) en Hernan Ruiz (Argentinië). De gitaar, het instrument waarmee ook Gardel zichzelf begeleidde. Naast de tango’s van Gardel worden ook aan de tango verwante ritmes van de Rio de la Plata ten gehore gebracht, zoals Milonga’s en Candombes. De Candombe is de muziek, die zich onder de Afrikaanse slaven aan de Rio de la Plata heeft ontwikkeld en nu nog voortleeft in het Carnaval van Montevideo.

Roberto Lieschke

Roberto Lieschke geboren in Montevideo. Roberto Lieschke begon zijn muzikale studie aan de NEMUS Muziekschool ( Nucleo de Educacion Musical) o.l.v. Magdalena Jimeno in klassieke en volks-muziek. In 1977 zette hij zijn studie voort op het Conservatorio Universitario de Musica van Montevideo onder begeleiding van Atilio Rapat tot 1984. Tijdens zijn studie werkte hij bij de Comedia Nacional ( ationale Toneelgroep uit Uruguay) als musicus, alsmede bij andere theater-gezelschappen. Hij heeft verschillende zangeressen begeleid waaronder de Uruguayaanse tango-zangeres Dahd Sfeir. Hij nam aktief deel aan de Beweging “Nueva Cancion” en werkte aan verschillende lp’s zowel als gitarist als arrangeur. In 1986 vestigde hij zich in Nederland waar hij jarenlang samenwerkte met Tango Cuatro. Verder speelde hij in verschillende formaties of als solist. In 1993 speelde samen met Gustavo Pazos in een programma van Volksmuziek uit Uruguay voor twee gitaren. Sinds 1 jaar werkt hij samen met “Veronica Castro y Real de Guitarreros”.

Hernán Ruiz

Hernán Ruiz geboren in Paraná, Entre Ríos – Argentinië. Gitaarspeler, arrangeur, componist. Op 18-jarige leeftijd wint hij de eerste prijs als solost op het festival “Encuentro Entrerriano del Folklore” te Villaguay. In 1977 vestigt hij zich in Buenos Aires en studeert daar klassiek-gitaar aan het Nationaal Conservatorium “Lopez Buchardo”, ook studdert hij tango-gitaar aan het Conservatorium van Tangomuziek “Francisco de Caro”. Sinds 1980 heeft hij met veel bekende artiesten samengewerkt, opnames en tournees gemaakt, zoals met “Duo Salteño”, Gustavo Leguizamón, Rául Barboza (accordeonist) en de bekende Argentijnse tango-zangeressen Amelita Baltar, Virginia Luque, Nelly vazquez en vele anderen. Samen met de gitarist Jorge Guiliano speelt hij een versie van de klassieke milonga “Taquito Militar”, welke opgenomen werd op de CD “Tango que fuiste y séras” (EMI, 1993). In 1993 arrangeert hij de muziek voor en speelt hij gitaar op de CD “Carlos Varela zingt Jorge Luis Borges’, welke genomineerd werd voor een prijs van de A.C.E. ( Vereniging van journalisten te Buenos Aires). In 1994 wordt hij opnieuw genomineerd, nu met de CD “Sin permiso”, samen met Guillermo Zarba. Hij heeft gitaarles gegeven aan de muziekschool “Escuela Popular del Sindicato Argentino de músicos”, op het conservatorium van Rotterdam gaf hij work-shops in tango-gitaar. In Nederland arrangeert hij de muziek voor verschillende zangaressen,welke hij tevens begeleid, o.a. de tango-zangeres Mabel Gonzáles.

Audio

Mabel González - balada     

Mabel González - milonga     

Prijzen, beschikbaarheid en boekingen

Wilt u weten of deze artiest beschikbaar is op de door u gewenste datum?
Of wilt u deze artiest direct boeken?

Bel +31 20 403 7600 of stuur onderstaand antwoordformulier op.
U ontvangt altijd eerst een vrijblijvende prijsopgave en/of een vrijblijvende optie.

Vul uw gegevens in en wij laten u zo spoedig mogelijk weten of de door u gewenste artiest(en) beschikbaar zijn.

Indien u nog geen specifieke artiest op het oog hebt dan kunt u het veld “gewenste artiest” leeg laten. Gebruik dan het veld “aanvullende informatie” om te beschrijven wat u zoekt of om wat voor evenement het gaat.

Wij voorzien u graag van persoonlijk advies.

Gewenste datum

Alternatieve datum

Gewenste artiest

Naam

Uw Email

Telefoon

Aanvullende informatie

Pin It on Pinterest

Share This