De opvallende virtuositeit, gedrevenheid, maar vooral het plezier in de muziek en de uitgesproken betrokkenheid tijdens hun optredens laat bij het publiek een diepe en onvergetelijke indruk achter.

Koninklijk Zigeunerorkest Tata Mirando voelt zich thuis op ieder podium van theater tot restaurant, ook zonder podium van receptie tot evenement voelen zij zich als een vis in het water.

Het wereldberoemde zigeunerorkest Tata Mirando vindt omstreeks 1900 zijn oorsprong. De oprichter van deze fantastische zigeuner-formatie is Tata Mirando Sr. ( Joseph Weis)
Joseph, oorspronkelijk van Hongaarse afkomst, was de enige overgebleven Tata ( vader) na de oorlog. Samen met zijn zoons vormde hij het orkest Tata Mirando naar een oud Italiaans circus waar hij ooit de naam van had gekocht. Zijn zoon Kokalo ( de huidige leider van de Mirando’s- Tata jr.) bekwaamde zich op altviool, totdat zijn vader een advertentie plaatste: Beroepsorkest werkeloos door diefstal piano. Nooit een piano gehad, maar vader Joseph dacht dat zoon Kokalo muzikaal genoeg was om dat te kunnen leren. Met de koffergrammofoon ernaast, want noten lezen hoort niet tot de zigeunertraditie, ontplooide Kokalo zich tot een fantastische pianist. Het orkest bestond tot dat moment nog uit drie violen, een altviool, contrabas, twee gitaren en een cello.

Joseph zwaaide de scepter over het orkest met veel discipline, hij organiseerde alles zelf en stond als een rots in de branding. Zowel Tata Sr. als zijn zonen waren allen zeer bekwame en talentvolle virtuoze musici, speelden louter op gevoel en gehoor, terwijl hun instrumenten heilig waren voor hen.

In die tijd traden zij regelmatig op voor Groothertogin Louis van Baden en Keizer Wilhelm in Duitsland, die zeer onder de indruk waren van de meesterlijke en virtuoze prestaties van de Mirando’s. Dientengevolge ontving Joseph Mirando persoonlijk uit hun handen een onderscheiding met de daaraan verbonden titel “Koninklijk Zigeuner Orkest”.

In de jaren ’50 werden de Mirando’s ook in Nederland een begrip en braken gouden tijden aan. Zij kregen in die tijd grote bekendheid door vele radio- eb tv programma’s en optredens in de meest vooraanstaande restaurants van Nederland.

Tevens werd Tata Mirando vanaf deze periode vast orkest op het Koninklijk Paleis. Zo traden zij o.a. op tijdens het Zilveren Huwelijksfeest van onze toenmalige Koningin Juliana, de verjaardag van Prins Bernhard en de inhuldiging van Koningin Beatrix. Voor dit laatste optreden ontving het orkest een oorkonde en inhuldigingsmedaille. Uit deze tijd stamt ook de vriendschap met Armando, die als jong hotviolist met zijn combo optrad.

Op 5 januari 1967 stierf Tata Mirando. De zonen van Joseph gingen verder met dat wat hij in al die jaren had opgebouwd en het orkest behield de waarde en inhoud van hun temperamentvolle en virtuoze spel. Aanvankelijk had Morchi Mirando de leiding in handen, maar besloot deze en de naam “TATA” al in 1973 over te dragen aan zijn broer Kokalo Mirando ( de huidige Tata jr.), omdat diens zoon, de violist Nello jr., toen al werd beschouwd als een zeer waardige opvolger. Toen Morchi stierf op 7 januari 1992 wist hij in ieder geval zeker dat de traditie en kwaliteit binnen het Koninklijk Zigeuner Orkest Tata Mirando dankzij Nello voor de derde generatie behouden zou blijven.

Nello speelde al op 3-jarige leeftijd viool samen met zijn grootvader Joseph en is een onwaarschijnlijke virtuoos en fijnzinnig violist en componist. Op dit moment is hij tevens de leermeester van de 4 e generatie Mirando; Nello jr. 3.

Nello jr. 3, de kleinzoon van Kokalo, is ook een zeer getalenteerde violist en daarmee weet Het Zigeuner Orkest Tata Mirando zich tot op de dag van vandaag verzekerd van een waardige opvolging tot in de 4 e generatie.

 

 

Prijzen, beschikbaarheid en boekingen

Wilt u weten of deze artiest beschikbaar is op de door u gewenste datum?
Of wilt u deze artiest direct boeken?

Bel +31 20 403 7600 of stuur onderstaand antwoordformulier op.
U ontvangt altijd eerst een vrijblijvende prijsopgave en/of een vrijblijvende optie.

Vul uw gegevens in en wij laten u zo spoedig mogelijk weten of de door u gewenste artiest(en) beschikbaar zijn.

Indien u nog geen specifieke artiest op het oog hebt dan kunt u het veld “gewenste artiest” leeg laten. Gebruik dan het veld “aanvullende informatie” om te beschrijven wat u zoekt of om wat voor evenement het gaat.

Wij voorzien u graag van persoonlijk advies.

Gewenste datum

Alternatieve datum

Gewenste artiest

Naam

Uw Email

Telefoon

Aanvullende informatie

Pin It on Pinterest

Share This