– These yellow bricks have brought me this far. Can’t believe it but I’m finally here. Been walking down this road like a lost child. Feeling so alone but now I found my home. –

Als klein meisje keek Sabrina heel vaak naar de film The Wizz, maar pas later begreep ze de achterliggende boodschap. “Ik leek op hoofdpersoon Dorothy die een lange weg, de yellow brick road, aflegt om thuis te komen. Uiteindelijk komt ze erachter dat thuis niet zo zeer een plek is, maar meer een gevoel. Home is where the heart is. Dit album en de weg die er naar leidde, dat is mijn yellow brick road.”

Muziek is er altijd al geweest. “Vroeger thuis werd veel muziek geluisterd en elke zondag was soul dag. Opgroeiende heb ik die klanken onbewust opgeslagen. Want toen ik veel later zelf oude soul ging luisteren, waren heel veel songs al bekend voor me. Alleen leerde ik toen ook wie de uitvoerenden waren en hoe groot hun muzikale invloed is geweest.”
Toen ze een jaar of 16 was, wist Sabrina dat ze serieus verder wilde in de muziek. Ze stapte als zangeres in een reggae band. De backbeat gedreven reggae is onmiskenbaar van invloed geweest op Sabrina’s laidback zangstijl en haar geheel eigen timing. In die tijd groeide haar liefde voor de gitaar en besloot ze het te gebruiken om zelf songs te kunnen componeren en uiteindelijk besloot Sabrina in 2005 solo verder te gaan. “In eerste instantie stond ik in mijn eentje op het podium. Alleen mijn stem en het geluid van de gitaar is zo intiem, dat is met niks te vergelijken. Ik wilde toch meer dus ging ik over naar een akoestische bezetting en uiteindelijk verzamelde ik een volledige band om me heen. Ik wil het allemaal blijven doen, alleen, akoestisch en ook volledig uitpakken met een harde kick, snare, een stevige bas, soulvolle backingvocals, orgels en blazers”.

In 2006 deed Sabrina mee aan de Rotterdamse Talent Night waarbij de hoofdprijs een optreden in het legendarische Apollo Theater in New York was. Ze won en trad daarmee letterlijk in de voetsporen van jazz en soul grootheden als Billie Holiday, Sam Cooke en James Brown. “Een indrukwekkende plek met een bijzondere vibe. Ik stond op hetzelfde podium als de legendarische artiesten die mij geïnspireerd hebben en dat is een onbeschrijflijk gevoel.” Terug in Nederland werd Sabrina tweede bij de Grote Prijs van Nederland en het Nationaal Popinstituut (nu Muziekcentrum Nederland) vroeg haar (en 7 andere ongetekende talenten) mee te werken aan het project Unsigned. Het resultaat was het album The Mighty 8 en Sabrina scoorde met haar bijdrage Romeo & Juliet een nummer 2 hit in haar geboorteland Suriname. “Een nummer 2 notering is al geweldig, maar het was extra bijzonder omdat Suriname en de mensen daar zo belangrijk voor mij zijn. Hiermee kreeg ik erkenning uit mijn moederland.” Verder stond Sabrina met het nummer Old Soul op de compilatie CD Heartbreakers & Ass Shakers van de Popunie, deed ze mee aan de Popronde, werd ze door Music Matters gekozen als muzikaal ambassadeur van Rotterdam en trad ze o.a. op tijdens North Sea Jazz Around Town, de Uitmarkt in Amsterdam en Rotterdam, Crimejazz, Rotterdamse zomerfestivals en Metropolis.

Ondanks het optreden in het Apollo, de hitnotering in Suriname en alle muzikale projecten waar ze voor werd gevraagd, heeft Sabrina nooit het gevoel gehad dat ze er al was.
“Ik ben altijd overtuigd geweest dat dingen pas op hun plek vallen wanneer je daar klaar voor bent. Dat je iedere stap moet nemen, omdat dat de enige manier is om te groeien. Muzikaal, maar ook als mens. Ik hou me daar heel erg mee bezig en dat heb ik ook verwerkt in mijn album.” De titelsong Yellow Brick Road vertelt dan ook in grote lijnen waar Sabrina de afgelopen jaren is geweest en waar ze nu staat. De inspiratie voor de andere songs op dit album haalde Sabrina uit de mensen die ze along the road heeft ontmoet, de plekken waar ze is geweest, maar ook de wereld om ons heen. Zo gaat Keep it Simple over de waarde van de gewone dingen in het leven. Dat het lijkt of alles vertaald moet worden in geld en dure spullen. “Love is now measured with fortune and fame”, zingt ze. En verderop in het nummer: “Kids playing outside at the corner. But they don’t like that anymore / They like TV now / Jumping rope / Do you remember?” Natuurlijk is de liefde ook een belangrijk onderwerp. De eerste single Do For Love gaat over de kracht van liefde en ook You Are My Love, Romeo & Juliet en My King zijn love songs. Het nummer It’s Time gaat over de haastige manier van leven waaraan we ons vrijwel allemaal schuldig maken. Geen tijd om stil te staan bij anderen, laat staan bij ons zelf. Sabrina’s yellow brick road heeft haar in ieder geval wel geleerd om meer stil te staan. “Mijn ouders zeiden altijd al: Geduld, Sabrina, geduld, jouw tijd komt wel. En ze hebben gelijk gehad.”

Maar naast geduld is het ook hard werken geweest wat Sabrina heeft gebracht waar ze nu is. Op een gegeven moment ontmoet ze het Nederlandse producers duo Beat Royalty. Sabrina gaat ervoor naar Los Angeles waar Beat Royalty gevestigd is en maakt er lange dagen. “Ik zat gewoon van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat in de studio. Het werken in de studio vond ik geweldig, want iedere dag was een stap dichter bij mij droom, mijn debuut album.” Als engineer werd de meervoudig Grammy-genomineerde Brad Gilderman (die eerder werkte met o.a. Destiny’s Child, Tony Braxton, Eminem en Boyz II Men) in de arm genomen. Yellow Brick Road werd in eerste instantie in eigen beheer uitgebracht. Sabrina: “En toen belde Blue Note. Het label waar al die oude helden zitten die ik in de kast heb staan. Echt een ‘cirkel is rond moment’. “

Het was een lange aanloop, maar Sabrina is blij met hoe het is gegaan. “Ik ben er nu klaar voor, als vrouw, als mens maar ook muzikaal. Het is precies het goede moment.”
En of de yellow brick road nu is gestopt? “Welnee! Die loop gewoon verder, alleen nu op een volgend spoor.”

Het debuutalbum van Sabrina Starke – Yellow Brick Road is op 14 november 2008 via Blue Note uitgekomen. Sabrina zal op 17 januari live optreden tijdens het Noorderslag festival in Groningen.

Haar band bestaat uit:

Almar Nooitmeer (keys),
Robert Pronk (Bass),
Bert Cools (Guitar)
Adriaan van der Velde (keys)
Gregory Pantophlet (Drums)
Kim Sleeuwits (Backingvocal)
Manouchka Dongen( Backingvocal)

Audio

Sabrina Starke - Do For Love     

 

 

Prijzen, beschikbaarheid en boekingen

Wilt u weten of deze artiest beschikbaar is op de door u gewenste datum?
Of wilt u deze artiest direct boeken?

Bel +31 20 403 7600 of stuur onderstaand antwoordformulier op.
U ontvangt altijd eerst een vrijblijvende prijsopgave en/of een vrijblijvende optie.

Vul uw gegevens in en wij laten u zo spoedig mogelijk weten of de door u gewenste artiest(en) beschikbaar zijn.

Indien u nog geen specifieke artiest op het oog hebt dan kunt u het veld “gewenste artiest” leeg laten. Gebruik dan het veld “aanvullende informatie” om te beschrijven wat u zoekt of om wat voor evenement het gaat.

Wij voorzien u graag van persoonlijk advies.

Gewenste datum

Alternatieve datum

Gewenste artiest

Naam

Uw Email

Telefoon

Aanvullende informatie

Pin It on Pinterest

Share This