Roemeens Ensemble Nicolae Pirvu

Het Roemeense ensemble Nicolae Pirvu bestaat uit zes rasechte Roemeense musici die elk voor zich ware solisten zijn op hun instrumenten.De naamgever en panfluitist van dit ensemble, dat in 1987 werd opgericht te ‘s- Gravenhage, bespeelt al vanaf zijn veertiende haar dit nationale instrument van Roemenië.

Nicolae Pirvu is één van die zeldzaam getalenteerde panfluitisten die wereldfaam heeft gekregen vanwege zijn fantastische techniek en gevoel voor timing.Als solist trad hij met vele orkesten op en maakte tournees door Europa, Azië, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika. In 1982 vestigde hij zich voorgoed in Nederland.

Het Roemeense Ensemble vertegenwoordigt de grote muziekstromingen in Roemenië en duidelijk zijn de invloeden van Turken, Bulgaren, Hongaren en de Roma te horen en maakt zijn muziek uniek in zijn soort. De musici uit het orkest kunnen bogen op een uitgebreide internationale carrière, zowel in de klassieke muziek als in de traditionele muziek en behoren tot de absolute muzikale top.

Niet alleen het oor, maar ook het oog wordt gestreeld bij een optreden van dit ensemble. Zowel de melodieuze ritmische muziek als de mooie, veelal met de hand gemaakte kleding van de musici en de specifieke manier van optreden werkt daaraan mee.

Het enthousiasme en plezier waarmee de musici spelen, werken aanstekelijk en zorgen voor een onvergetelijk concert.

Nadere informatie over Nicolae Pirvu persoonlijk:

Pirvu werd geboren in een dorp in de Roemeense regio Oltenië.
Hij begon als Pîrkind al met muziek. Aanvankelijk speelde hij accordeon en probeerde als jongen wat bij te verdienen.

Hij ging op 14-jarige leeftijd panfluit studeren aan het muzieklyceum van Boekarest, waar hij les kreeg van Fanica Luca. Hij was klasgenoot van o.a. Gheorghe Zamfir. Op 17-jarige leeftijd begon Nicolae op te treden in het folkloristische Orkest van de Roemeense Marine.

Pirvu werkte in veel orkesten in Roemenië, zoals Rapsodia Romana, Staatsensemble van Benone Damian en maakte tournees door Nederland, België, Zwitserland, Frankrijk, Spanje, Afrika, Azië en Noord- en Zuidamerika.

In 1971 maakte hij zijn eerste plaatopname in Nederland, waarna er meerdere zouden volgen. In het kader van een uitwisselingsprogramma van Roemeense musisci kwam Nicolae voor een half jaar als gastdocent op een conservatorium naar Nederland en speelde in het orkest van Andre Serban.

Pirvu is onderscheiden met een aantal muziekprijzen uit diverse landen. In 2000 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Met dank aan: Frans van Wijck, Reeuwijk (tekst)

Audio

Nicolae Pirvu - Demo 1     

Nicolae Pirvu - Demo 2     

 

Prijzen, beschikbaarheid en boekingen

Wilt u weten of deze artiest beschikbaar is op de door u gewenste datum?
Of wilt u deze artiest direct boeken?

Bel +31 20 403 7600 of stuur onderstaand antwoordformulier op.
U ontvangt altijd eerst een vrijblijvende prijsopgave en/of een vrijblijvende optie.

Vul uw gegevens in en wij laten u zo spoedig mogelijk weten of de door u gewenste artiest(en) beschikbaar zijn.

Indien u nog geen specifieke artiest op het oog hebt dan kunt u het veld “gewenste artiest” leeg laten. Gebruik dan het veld “aanvullende informatie” om te beschrijven wat u zoekt of om wat voor evenement het gaat.

Wij voorzien u graag van persoonlijk advies.

Gewenste datum

Alternatieve datum

Gewenste artiest

Naam

Uw Email

Telefoon

Aanvullende informatie


 

Pin It on Pinterest

Share This