Mónica Triga presenteert Fado Mundial

Fado is dé nationale muziek van Portugal. De fado weerspiegelt de gemoedstoestand van de ziel, die in het Portugees “saudade” wordt genoemd (vertaling: heimwee, nostalgie). Fado werd wereldberoemd door Amália Rodrigues (1920-1999).

Mónica Triga (1968) kreeg fado met de paplepel ingegoten. Na een zwerftocht langs klassiek, jazz, Braziliaanse en Caribische muziekstijlen is ze klaar om op een voldragen manier deze Portugese blues op vernieuwde wijze neer te zetten in het theater. Haar volle, soepele stem en gepassioneerde expressie zullen niemand ongeroerd laten.

Fado en Wereldmuziek

Mónica Triga’s eigen muziekstijl ‘Fado Mundial’ is een boeiende muzikale wereldreis. Haar repertoire is een combinatie van traditioneel vertolkte fado’s maar ook opnieuw gearrangeerde fado’s en eigen composities, beïnvloed door stijlen zoals o.a. de tango, bolero, bossanova, Kaapverdiaanse morna en Portugese folkloremuziek. Aan bod komen passie, liefde en nostalgie maar ook maatschappijkritiek en vreugde. “Ik noem het wereldmuziek waarbij het element fado centraal blijft staan.” De verrassende variatie in haar repertoire maakt het toegankelijk voor een breed publiek.

Begeleiding

Ze wordt begeleid door vijf muzikanten met een muzikale bagage uit verschillende windstreken. De gemeenschappelijke toewijding aan de Portugese muziek heeft deze muzikanten bij elkaar gebracht. Het instrumentarium bestaat uit: “viola” (akoestische gitaar); “guitarra portuguesa” (een 12-snarig typisch Portugese gitaar met afwijkende stemming), akoestische bas, accordeon, piano en percussie. Een bewuste keuze voor een totale akoestische bezetting.

Muzikale achtergrond

Mónica is in Nederland door haar Portugese ouders met de Portugese taal en cultuur opgevoed. Op alle familiefeesten werd fado op traditionele wijze vertolkt door haar muzikale familieleden. Haar passie voor fado was geen liefde op het eerste gezicht: “Als kind vond ik het vreselijk, omdat je volgens de traditie muisstil moest zijn. Naast klassiek en jazz heb ik me uitgebreid verdiept in verschillende andere wereldmuziekstijlen. Daarna werd fado pas mijn passie; terug naar mijn wortels”.

Regelmatig bezoekt zij Portugal, niet alleen om in contact te blijven met haar familie maar ook om de fadocultuur van Portugal te blijven proeven.

Haar muziekopleiding bestaat uit negen jaar intensief klassiek zangles en een studie jazz-zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarnaast volgde ze een opleiding Podiumkunstmanagement.

Voordat Mónica Triga koos voor haar eigen muziekstijl, deed zij ervaring op in meerdere landen van Europa. Ze werkte vaak als sessiemuzikant (zang en klein percussie).

Gebruik makend van deze bagage heeft Mónica Triga onvoorwaardelijk gekozen voor Fado Mundial.

Vers van de pen:

Ook de ambassadeur van Portugal in nederland heeft ons ook een aanbevelingsbrief toe gestuurd (zie onder).

Mónica Triga is part of a new generation of singers of fado and other Portuguese folk song.

With a beautiful, melodious voice she sings traditional music in her own personal way. Fado by her is no less dramatic but, somehow, Mónica manages to make us feel it more universal, more attuned to a changing country and different cultural perceptions.

Here is a new voice, coming from outside Portugal but very Portuguese, very promising in the feeling, warmth and individuality that it reveals.

Gonçalo de Santa Clara Gomes

 

Mónica Triga is een dochter van Portugese emigranten het dictatoriale Portugal verlieten om zich in Nederland te vestigen.

Met ‘Fado’ als vertrekpunt ontwikkelt Mónica Triga in Nederland haar geheel eigen stijl, beïnvloed door muziekstromingen zoals jazz, Kaapverdische Morna, Latin en Afro stijlen. De smaakvolle variatie in haar muziek en de bijzondere sfeer maakt dat zij een breed publiek bereikt.

Mónica Triga krijgt Portugese muziek met de paplepel ingegoten. Zij groeit op in Den Haag tussen de Portugese gitaren en het fadogezang van haar naar Nederland geëmigreerde familie. Haar wortels liggen in het Noordelijke boerenland van de Beira Baixa van waar zij de folklorestijlen meekrijgt en de provincie Ribatejo, een gebied met veel fadotradities. Ook de muzikale rijkdom van voormalige Portugese koloniën zijn van invloed op haar muzikale interesses. Haar ouders willen dat zij zich bewust blijft van haar wortels en voeden haar in Nederland op met de Portugese taal en cultuur. Als kind volgt zij zowel Nederlands als Portugees onderwijs. Iedere zomer reist zij af naar het moederland. Het resultaat is een tweetaligheid die later vruchten afwerpt. Na een experimentele ervaringsreis langs verschillende muziekstijlen, keert zij terug naar haar muzikale roots. Geïnspireerd door de muzikale rijkdom van Portugal maar ook andere landen die door de geschiedenis verbonden zijn met Portugal zocht zij naar haar muzikale identiteit.

Muzikale ontwikkeling

Mónica Triga studeerde zang in Den Haag. In eerste instantie richt zij zich op jazz en klassiek.  Haar eigenwijsheid en haar drijfveer om op het podium te staan maakt dat ze al gauw haar vleugels uitspreidt en zij kiest voor de praktijk. De keuze van muziekstijl buigt al gauw om naar Latin stijlen waar ze haar creativiteit goed in kan ontplooien.

Na enkele jaren maakt zij de keuze om haar eigen muziek te maken. In 2000 zet ze de eerste stap naar de Nederlandse theaters: de muziekstijl Fado Mundial is daarmee geboren. Sindsdien staat Mónica Triga ieder seizoen met een tournee in theaters en schouwburgen van Nederland en België. Uitgaande van de wortels van haar muzikaal erfgoed maakt Triga Portugese muziek in de breedste zin van het woord. Niet alleen is deze vocalist een overtuigend podiumartiest, maar ook een deel van de composities en vrijwel alle teksten zijn van haar hand.  Ook legt zij duidelijk haar stempel op de arrangementen.

In 2001 komt het eerste solo album uit met de titel Diz-me (Zeg het me). Deze CD bevat overwegend fado ´standards´ met nieuwe, arrangementen. In 2003 volgt het tweede album: Choro e Canto (Ik huil en zing).  Dit album laat meer eigen werken horen dan het eerste album. Voor beide albums ontvangt zij unaniem lovende reacties van publiek en pers. In Portugal is haar muziek ook regelmatig te beluisteren op de nationale radiostations.

In 2006 neemt Mónica Triga het besluit om met andere musici verder te gaan. Alleen gitarist Hans van Gelderen blijft. In 2008 volgt met een vrijwel nieuwe bezetting ook een nieuw geluid. Het derde album Vaga da Vida (Golf van het leven) ontvangt tevens mooie kritieken. Hiermee begint een nieuwe muzikale koers waarin de verbinding met Latin en Afro invloeden sterker wordt. Een groot deel van de nieuwe composities zijn van Steve Mariat Teunis en de teksten van Mónica Triga.

Fadenco

Een lang overdacht concept van Mónica Triga vindt eindelijk plaats. Een project van haar interpretatie van fado en de Spaanse flamenco. ‘Saudade’ en ‘duende’ komen in 2 talen samen en vormen een rode draad in een spectaculair programma met 2 bijzondere gasten. Zanger Carlos Denia komt ervoor over uit Barcelona en flamencogitarist Arturo Ramón wordt teven bij dit project betrokken. Drie succesvolle theaterseizoenen volgen. Deze unieke Mediterrane voorstellingen zorgen voor volle zalen en staande ovaties. Met enige regelmaat vinden op verzoek nog steeds Fadenco-concerten plaats.

In 2010 keerde Mónica Triga terug naar haar wortels en vestigde zij zich in Portugal (streek Lissabon) waarvandaan zij regelmatig naar Nederland en België overkomt voor haar concerten (in theaters en op festivals).

In februari 2011 kwam het vierde album Espelho (spiegel) uit in de Benelux.

Op dit album spelen haar vaste musici Randal Corsen, Reno Steba, Enrique Firpi  en gastmusici: Hans van Gelderen, Marc Alban Lotz, Robby Alberga en Juan “Bulu” Viloria en Steve Mariat Teunis. Dit album laat Triga’s grote binding horen met het continent Afrika en weerspiegelt de veranderingen in haar persoonlijke leven.

In juli 2013 keerde Monica voorgoed terug naar Nederland, het land waar zij zo lang woonde en waar haar hart zich uiteindelijk toch het meeste thuisvoelt en waar haar vrienden wonen.

Live

Mónica Triga raakt de luisteraars tot in het diepste van de ziel. Haar concerten worden door de luisteraars ervaren als een warm welkom. Men noemt de bijzondere en warme stem, de persoonlijke presentatie, de prachtige songs, de uitmuntende musici en het opmerkelijke spelplezier van de hele groep samen. Een combinatie van indringende gevoelige songs en optimistische composities met opzwepende ritmes zorgen voor een uitgebalanceerd programma.

Audio

Monica Triga - Demo 1     

Monica Triga - Demo 2     

Prijzen, beschikbaarheid en boekingen

Wilt u weten of deze artiest beschikbaar is op de door u gewenste datum?
Of wilt u deze artiest direct boeken?

Bel +31 20 403 7600 of stuur onderstaand antwoordformulier op.
U ontvangt altijd eerst een vrijblijvende prijsopgave en/of een vrijblijvende optie.

Vul uw gegevens in en wij laten u zo spoedig mogelijk weten of de door u gewenste artiest(en) beschikbaar zijn.

Indien u nog geen specifieke artiest op het oog hebt dan kunt u het veld “gewenste artiest” leeg laten. Gebruik dan het veld “aanvullende informatie” om te beschrijven wat u zoekt of om wat voor evenement het gaat.

Wij voorzien u graag van persoonlijk advies.

Gewenste datum

Alternatieve datum

Gewenste artiest

Naam

Uw Email

Telefoon

Aanvullende informatie

Pin It on Pinterest

Share This