Liesbeth List is geboren als Elly Driessen in Bandoeng Indonesië. Op één jarige leeftijd belandde ze samen met haar moeder in een Jappenkamp. Haar vader werd te werk gesteld in ondergrondse mijnen bij Tokio. Na de bevrijding bleek mevrouw Driessen het leven niet meer aan te kunnen en pleegde zelfmoord. Meneer Driessen vertrok met zijn dochter naar Nederland en hertrouwde. Het klikte niet tussen Elly en haar stiefmoeder en Elly werd uit huis geplaatst. Aanvankelijk kwam ze terecht in een weeshuis. Nadat daar gebleken was dat haar vader nog leefde, moest ze dit huis verlaten en werd ze ondergebracht bij betaalde ouders in Alkmaar. Aan deze situatie kwam een eind toen haar stiefmoeder tijdens een vakantie op Vlieland hoorde dat een inwoonster graag een kind wilde adopteren. Elly Driessen bleef achter op Vlieland. Ze kreeg de achternaam van haar pleegouders en ook haar voornaam veranderde, Elly Driessen werd Liesbeth List. Haar pleegouders runden een hotel. Later werd vader List Vuurtorenwachter.

Toen Liesbeth 18 was vertrok ze naar Amsterdam waar ze een paar jaar later Ramses Shaffy tegen het lijf liep. Hij vroeg haar voor zijn nog te starten programma Shaffy Chantant.

Shaffy Chantant werd een groot succes. Na dit succes en het winnen van de Europabeker voor Zangvoordracht in Knokke ging Liesbeth List zich volledig storten op haar zangcarrière. In 1967, een jaar na haar platendebuut, kreeg Liesbeth List het verzoek van Mikis Theodorakis of zij zijn ‘Mauthausencyclus’ wilde zingen, een Liederencyclus die gaar over de jodenvervolging in de tweede wereldoorlog. De critici zaten hier echter niet op te wachten. Want wat moest ‘zo’n ongeëngageerd zangeresje’ met dat repertoire? En wie bedacht het om ’25 jaar na dato nog steeds over de oorlog te zingen?’ De plaat Liesbeth List zingt Theodorakis werd een enorm succes en behaalde de platinastatus.

Goud was er voor haar Brel-plaat. Phonogram zag het niet zitten dat Liesbeth List nummers van Jacques Brel zou gaan zingen. Men zei: ‘er is er maar een die Brel mag zingen en dat is Brel zelf’. Na te dreigen weg te gaan bij Phonogram, werd er toestemming gegeven. De plaat werd een succes en Jacques Brel kwam persoonlijk de gouden plaat uitreiken.

Vanaf 1968, het moment dat Liesbeth List met haar door Bob Rooyens geregisseerde televisieshow de persprijs won op het prestigieuze Gouden Roos Festival in Montreux, trok ze geregeld voor werk naar het buitenland. Halverwege de jaren zeventig werden haar activiteiten sterk internationaal gericht. Ze werkte samen met grote namen als Charles Aznavour, Rod McKuen en Gilbert Bécaud.

In Nederland verliep de carrière van Liesbeth List nog steeds behoorlijk vlekkeloos. De ene plaat volgde de andere op, ze acteerde in televisieproducties en films, ook was ze volop te zien in het theater. Daarna werd het tijd om de aandacht te verschuiven naar het thuisfront. Liesbeth List bleek namelijk zwanger. Op 41/jarige leeftijd beviel de zangeres van dochter Elisah.

In 1988 stond List weer in het theater met het programma List nu. Een programma met een breed repertoire. Drie jaar later werd dezelfde opzet gekozen voor het theaterprogramma List en omstreken. Ze haalde met deze shows maar half volle zalen. Dit betekende dat ze zichzelf geen groot orkest meer kon veroorloven, maar optrad met een pianist.

List wilde haar carrière beëindigen, ze dacht haar beste tijd gehad te hebben. Maar toen kwam ze in contact met Frank Boeijen. De zanger/tekstschrijver/componist liet weten het een eer te vinden om met List te werken. Na 12 jaar geen plaat gemaakt te hebben, kwam haar eerste cd uit met de titel List. Frank Boeijen produceerde het album. Op de cd kwamen nummers van hemzelf, Henk Hofstede, Maarten Peters en Stef Bos. List in een popjasje mocht er zijn. Bas Heijne stak in een colum in NRC Handelsblad de loftrompet over zoveel moois van de zangeres. Daarmee gaf hij Liesbeth List haar zelfvertrouwen volledig terug. Ook ontving ze voor deze cd een Edison. Na de cd List produceerde Boeijen nog de cd Noach. Vergezicht is de titel van de laatst verschenen cd, geproduceerd door Harre Slok.

In 1999 benaderde Albert Verlinde haar om de rol te spelen van Edith Piaf in de musical Piaf. List die nooit zoveel gehad had met Piaf, zij meteen ´ja´ tegen het aanbod. Na de première werd ze geroemd. Niet alleen als zangeres, maar ook als actrice. In 2002 ontving Liesbeth List als eerste de John Kraaijkamp Musical Award voor de beste vrouwelijke hoofdrol. Uiteindelijk bekeken 110.000 bezoekers de productie.

In 2001-2002 stond List in de theaters met het jubileumprogramma Van Shaffy tot Piaf, waarin zij terugblikte op haar 35-jarige carrière, ook bracht zij een ode aan haar vijf helden: Frank Boeijen, Jacques Brel, Edith Piaf, Ramses Shaffy en Mikis Theodorakis. Nu staat Liesbeth in het theater met de show Dichter bij Liesbeth samen met Antonie Kamerling, Beau van Erven Doorens, Bastiaan Ragas en Albert Verlinde. Na de premiere van deze show op 3 oktober 2005 werd Liesbeth door de ambassadeur van Frankrijk is benoemd tot Officier de la Légion d’Honneur (Officier in het Legioen van Eer). Eerder werden onder anderen Charles Aznavour, Steven Spielberg, schrijfster Hella Haasse en schilder Karel Appel benoemd tot Officier de la Légion d’Honneur.

 

 

Prijzen, beschikbaarheid en boekingen

Wilt u weten of deze artiest beschikbaar is op de door u gewenste datum?
Of wilt u deze artiest direct boeken?

Bel +31 20 403 7600 of stuur onderstaand antwoordformulier op.
U ontvangt altijd eerst een vrijblijvende prijsopgave en/of een vrijblijvende optie.

Vul uw gegevens in en wij laten u zo spoedig mogelijk weten of de door u gewenste artiest(en) beschikbaar zijn.

Indien u nog geen specifieke artiest op het oog hebt dan kunt u het veld “gewenste artiest” leeg laten. Gebruik dan het veld “aanvullende informatie” om te beschrijven wat u zoekt of om wat voor evenement het gaat.

Wij voorzien u graag van persoonlijk advies.

Gewenste datum

Alternatieve datum

Gewenste artiest

Naam

Uw Email

Gelieve dit veld leeg te laten.

Telefoon

Aanvullende informatie

Andere Artiesten:

Pin It on Pinterest

Share This