Jan Smit 15 Jaar Hits

Er zijn heel weinig artiesten die op hun 25e kunnen zeggen dat ze vijftien jaar in het vak zitten. Maar Jan Smit is zo’n jonge veteraan. De zanger viert zijn jubileum met zijn allereerste ‘greatest hits’-compilatie: 15 Jaar Hits.

Wie herinnert zich niet het schattige Volendamse jongetje dat naar hartelust Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen stond te zingen? Jantje Smit, zoals hij bekend werd, had destijds de prille leeftijd van tien jaar. Nu is diezelfde Jan een volwassen man; hij is vader en bijna getrouwd. In de vijftien jaar sinds hij met zijn eerste publieke optreden al die harten vertederde, bouwde hij een muzikale carrière op die tot op de dag van vandaag nog steeds ongekend succesvol is.

“Ik heb nooit eerder een ‘Best Of’-album uitgebracht”, verklaart Jan. “Ik wilde wachten tot ik echt iets te bieden had. Nu ik vijftien jaar bezig ben en een scala van hits op mijn naam heb staan, lijkt de tijd rijp. Met veertien nummer 1-hits kan ik inmiddels al een cd vullen”, lacht de zanger. Maar vervolgt serieus: “Dit is een bedankje voor de fans, omdat zij mij al die jaren zo trouw hebben gesteund. Ik ben ze dankbaar en koester ze.”

15 Jaar Hits omvat twee cd’s en, zolang de voorraad strekt, een dvd. “Dat zijn 55 liedjes voor de prijs van één album”, benadrukt Jan. Voor de compilatie zocht hij alle nummers persoonlijk uit. “De nadruk ligt op de tijd vanaf 2005”, legt Jan uit. Dat was het jaar waarin hij in ons land het succes hervond, nadat hij jarenlang vooral in Duitsland werkte. “Daar stond ik avond na avond in enorme hallen op te treden, zo’n beetje mijn hele puberteit lang”, herinnert hij zich. “Ik heb er geleerd te entertainen. Mijn muzikale basis werd daar gelegd.”
In 2005 ging het ook in Nederland loos. Mede door de realitysoap Gewoon Jan Smit ontdekte het publiek de sympathieke Volendammer weer en kwamen ook hier de hits. En hoe: de ene nummer 1 wisselde de andere af. Laura, Als De Morgen Is Gekomen, Cupido, Dan Volg je Haar Benen, Stilte In De Storm… Dertien van de veertien nummer 1-hits op het album bereikte Jan nadat hij in 2005 de erkenning en waardering vond die hij jarenlang had moeten missen in eigen land.

Zijn keuze van liedjes op 15 Jaar Hits is af en toe bijzonder, geeft hij toe: sommige (oudere) hits ontbreken, terwijl onbekendere nummer wel zijn toegevoegd. “Het zijn de liedjes waarvan ik het zonde vind dat ze voor het grote publiek nooit zijn uitgelicht. Zoals Als Ik Een Tovenaar Zou Zijn, vanwege de mooie boodschap die erin zit, van een utopische wereld.” Een andere van zijn persoonlijke hoogtepunten is Laat Me Maar Gaan: “Als ik in Volendam speel, wil iedereen dat altijd horen. Het is een gevoelig liedje. Eigenlijk knap”, lacht Jan, “dat ik toen al zo kon schrijven over onderwerpen waar ik zelf nog weinig van wist.”

Zoals we van hem gewend zijn eert Jan ook op zijn Best Of-project de twee artiesten die hij als zijn grote inspirators rekent: John Denver en Bryan Adams. Denvers Perhaps Love nam hij op als duet met Paul de Leeuw, Calypso verscheen in 2007 als dubbele A-kant met Dan Volg Je Haar Benen. “Dat leverde John Denver postuum zijn eerste nummer 1-hit op”, zegt Jan, toch een beetje trots. Van Bryan Adams brengt hij op de dvd When You’re Gone met zus Monique, Summer Of ’69 en uiteraard zijn favoriete nummer ooit, Everything I Do (I Do It For You). “Ik heb niet veel dromen
meer”, mijmert hij, “maar als ik ooit een duet zou kunnen doen met Bryan Adams, is mijn geluk compleet.”
Covers daargelaten bestaat het gros van het werk op 15 Jaar Hits natuurlijk uit nummers van Jans eigen hand, en die van zijn vaste muziekpartners Tol & Tol. “Met hen werk ik vanaf 2002, toen we het album Zonder Jou maakten. Cees en Thomas Tol hebben me muziek leren maken, mij zo echt gevormd. Tol & Tol produceren mijn muziek en maken ook veel van de melodieën. Wat mij betreft blijft deze samenwerking nog lang in stand.”
Teksten schrijft Jan inmiddels zelf. Rond zijn vijftiende begon hij daarmee, toen nog samen met schrijfmaatje Simon Keizer. Samen waren ze verantwoordelijk voor hits als Laura, Als De Morgen Is Gekomen, Vrienden Voor Het Leven, Boom Boom Bailando, Cupido en Dan Volg Je Haar Benen. Sinds het album Stilte In De Storm, toen Simon het te druk kreeg met zijn eigen carrière als helft van hitduo Nick & Simon, doet Jan het alleen – met evenveel succes. Hij ziet een duidelijke lijn in zijn repertoire. “Ik maak soms luchtige liedjes, en dan weer liedjes met een diepere betekenis, zoals Laura en Je Naam In De Sterren. Maar het past allemaal in het Jan Smit-straatje, door de duidelijke stijl die er altijd in door klinkt.”

Gevraagd waar hij het meest trots op is in zijn lange carrière, zegt Jan: “Misschien op het feit dat mijn succes in 2005 als een komeet omhoog schoot en ik dat heb kunnen vasthouden. Ik heb meer bereikt dan ik ooit had durven dromen, met een Edison, TMF Award, Gouden Harp en alle platina platen. Daarnaast krijg ik tegenwoordig ook geweldige kansen op andere vlakken: ik ben presentator en heb zelfs de hoofdrol in een film te pakken. Toch blijft muziek de hoofdmoot; het is mijn leven. Ik vind presenteren leuk en het gaat me gemakkelijk af, maar ik verlang toch naar die zaal die door mijn toedoen uit zijn dak gaat.”

Op 15 Jaar Hits staan ook drie ‘nieuwe’ nummers. Ten eerste Niemand Zo Trots Als Wij, over de geboorte van dochter Emma, een hit die nooit eerder op een album verscheen. Met Hou Je Dan Nog Steeds Van Mij scoorde Jan onlangs zijn veertiende nummer 1-hit, en tenslotte is daar het gevoelige Dromen. De nummers luiden het nieuwe tijdperk van de volwassen Jan Smit in. “Mijn leven is veranderd; het draait nu allereerst om mijn gezin”, zegt hij stellig. “Maar daarin vind ik uiteraard een enorme inspiratiebron voor mijn muziek.”

Volgend najaar viert Jan Smit zijn vijftienjarig jubileum ook live, met een reeks grote optredens waarvoor momenteel een geschikte locatie wordt gezocht. “De eerste vijftien jaar zitten erop”, sluit hij af, “maar ik ben nog lang niet klaar.”

 

 

Prijzen, beschikbaarheid en boekingen

Wilt u weten of deze artiest beschikbaar is op de door u gewenste datum?
Of wilt u deze artiest direct boeken?

Bel +31 20 403 7600 of stuur onderstaand antwoordformulier op.
U ontvangt altijd eerst een vrijblijvende prijsopgave en/of een vrijblijvende optie.

Vul uw gegevens in en wij laten u zo spoedig mogelijk weten of de door u gewenste artiest(en) beschikbaar zijn.

Indien u nog geen specifieke artiest op het oog hebt dan kunt u het veld “gewenste artiest” leeg laten. Gebruik dan het veld “aanvullende informatie” om te beschrijven wat u zoekt of om wat voor evenement het gaat.

Wij voorzien u graag van persoonlijk advies.

Gewenste datum

Alternatieve datum

Gewenste artiest

Naam

Uw Email

Telefoon

Aanvullende informatie

Pin It on Pinterest

Share This